Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Dokumenterade guider om hur du gör både det ena och det andra.

svante
Domkraftsansvarig
Posts: 20
Joined: 28 Dec 2016 23:24
Stad:: Uddevalla
Bil: -
Has thanked: 9 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by svante » 15 Jan 2017 22:26

L3upo wrote:2) Vad är det man justerar under Gear Actuator Adaptation...? Punkt 1 är inte glasklar. Det kan väl inte vara denna mutter?
Image
Har läst guiden om grundinställning och försökt googla mig fram till svaret på ovanstående fråga från L3upo, men förstår inte riktigt om det är muttern på bilden som skall justeras, och i så fall hur? Någon av er kunniga som kan förklara för en nybörjare? :D Gärna med bilder om det går, det underlättar massvis.

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3245
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 2st a2
Has thanked: 231 times
Been thanked: 471 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by lupobupo » 15 Jan 2017 23:13

svante wrote:Har läst guiden om grundinställning och försökt googla mig fram till svaret på ovanstående fråga från L3upo, men förstår inte riktigt om det är muttern på bilden som skall justeras, och i så fall hur? Någon av er kunniga som kan förklara för en nybörjare? :D Gärna med bilder om det går, det underlättar massvis.
Man justerar genom att släppa/dra åt muttern på bilden när datorn skriver "ADJUST". Det som händer är att växellådan läggs i neutralläge och att alt hamnar i sitt "viloläge".
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


svante
Domkraftsansvarig
Posts: 20
Joined: 28 Dec 2016 23:24
Stad:: Uddevalla
Bil: -
Has thanked: 9 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by svante » 16 Jan 2017 16:39

lupobupo wrote:
svante wrote:Har läst guiden om grundinställning och försökt googla mig fram till svaret på ovanstående fråga från L3upo, men förstår inte riktigt om det är muttern på bilden som skall justeras, och i så fall hur? Någon av er kunniga som kan förklara för en nybörjare? :D Gärna med bilder om det går, det underlättar massvis.
Man justerar genom att släppa/dra åt muttern på bilden när datorn skriver "ADJUST". Det som händer är att växellådan läggs i neutralläge och att alt hamnar i sitt "viloläge".
Skall man bara släppa muttern och direkt dra åt, eller skall man justera läget på hundbenet för hand och sen dra åt? Eller släpper man, datorn justerar armen automatiskt och sen drar man åt?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3245
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 2st a2
Has thanked: 231 times
Been thanked: 471 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by lupobupo » 16 Jan 2017 16:44

svante wrote:
lupobupo wrote: Man justerar genom att släppa/dra åt muttern på bilden när datorn skriver "ADJUST". Det som händer är att växellådan läggs i neutralläge och att alt hamnar i sitt "viloläge".
Skall man bara släppa muttern och direkt dra åt, eller skall man justera läget på hundbenet för hand och sen dra åt? Eller släpper man, datorn justerar armen automatiskt och sen drar man åt?
Du skall inte justera läget för hand. Du låter den hamna där den själv vill. (Datorn håller övre armen i "neutral" och den nedre hålls i "neutral" av fjäder i växellådan)
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


svante
Domkraftsansvarig
Posts: 20
Joined: 28 Dec 2016 23:24
Stad:: Uddevalla
Bil: -
Has thanked: 9 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by svante » 16 Jan 2017 17:58

lupobupo wrote:
svante wrote: Skall man bara släppa muttern och direkt dra åt, eller skall man justera läget på hundbenet för hand och sen dra åt? Eller släpper man, datorn justerar armen automatiskt och sen drar man åt?
Du skall inte justera läget för hand. Du låter den hamna där den själv vill. (Datorn håller övre armen i "neutral" och den nedre hålls i "neutral" av fjäder i växellådan)
Tusen tack för förtydligandet! Detta betyder alltså att muttern inte alltid klarar av att hålla kopplingen mellan hundbenet och armen på växelaxeln i rätt läge, utan förändrar sig med tiden? Är det här det blir glapp och p.g.a. det byter man kulled?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3245
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 2st a2
Has thanked: 231 times
Been thanked: 471 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by lupobupo » 16 Jan 2017 18:11

svante wrote:Tusen tack för förtydligandet! Detta betyder alltså att muttern inte alltid klarar av att hålla kopplingen mellan hundbenet och armen på växelaxeln i rätt läge, utan förändrar sig med tiden? Är det här det blir glapp och p.g.a. det byter man kulled?
Den skall inte förändra sig något nämnvärt med tiden.

Det finns dock många ställen roboten kan bli glapp. Kullederna i var ände av hundbenet är dock det absolut vanligaste ja.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


borttagenanvändare-40184
Hedersmedlem
Posts: 2978
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Borttagen användare
Bil: Borttagen användare
Has thanked: 5 times
Been thanked: 217 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by borttagenanvändare-40184 » 17 Jan 2017 02:28

Och övre armen på roboten har en skruv som lossnar och då glappar den för att till sist gå sönder. Så kolla armarna att de sitter fast ordentligt i samband med ginst.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks. Och Autodoc.

User avatar

L3upo
Forumsorakel
Posts: 3427
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: 7 x A2+2 x 3L
Has thanked: 303 times
Been thanked: 358 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by L3upo » 17 Feb 2017 13:58

Jag skulle vilja ha klarhet i en sak, vid vilket steg börjar egentligen grundinställningen?
Alltså; vid vilken punkt finns ingen återvändo?

I stora drag finns det ju tre steg
1) Justering av kopplingsvajer m h a spänningsmåttet från givaren
2) Växelväjaradaption när roboten växlar igenom alla tänkbara lägen
3) Draglägesadaption

Det kan synas vara självklart men jag har alltid fått beskrivet att har man börjat måste man fullfölja. Det känns logiskt fr o m andra steget men steg 1 är är ju vara en "safe" avläsning precis som många andra parametrar. Vet datorn att man påbörjar grundis när man läser av värdet på kopplingsjusteringen?
När det gäller dragläget Trans/08/025 så går man ju in och läser lite hur som helst men om man först gjort steg 2 och tillståndet är grundinställning så får den ju delvis annan funktion så det kan jag förstå.

Så grundfrågan är: när går man in i grundinställningsmode? I steg 1 eller steg 2?


borttagenanvändare-40184
Hedersmedlem
Posts: 2978
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Borttagen användare
Bil: Borttagen användare
Has thanked: 5 times
Been thanked: 217 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by borttagenanvändare-40184 » 17 Feb 2017 14:32

egentligen när du justerar kopplingsvajern, men bara om du får justera den mycket. Små avvikelser kan klara sig. Annars kan man ju alltid ställa tillbaka den där den stod om man vill avbryta. Det är när du väljer basic settings 014 som det inte går att backa.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks. Och Autodoc.

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3245
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 2st a2
Has thanked: 231 times
Been thanked: 471 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by lupobupo » 17 Feb 2017 17:06

L3upo wrote:Jag skulle vilja ha klarhet i en sak, vid vilket steg börjar egentligen grundinställningen?
Alltså; vid vilken punkt finns ingen återvändo?

I stora drag finns det ju tre steg
1) Justering av kopplingsvajer m h a spänningsmåttet från givaren
2) Växelväjaradaption när roboten växlar igenom alla tänkbara lägen
3) Draglägesadaption

Det kan synas vara självklart men jag har alltid fått beskrivet att har man börjat måste man fullfölja. Det känns logiskt fr o m andra steget men steg 1 är är ju vara en "safe" avläsning precis som många andra parametrar. Vet datorn att man påbörjar grundis när man läser av värdet på kopplingsjusteringen?
När det gäller dragläget Trans/08/025 så går man ju in och läser lite hur som helst men om man först gjort steg 2 och tillståndet är grundinställning så får den ju delvis annan funktion så det kan jag förstå.

Så grundfrågan är: när går man in i grundinställningsmode? I steg 1 eller steg 2?
Jag skulle säga att det är vid "2)" som grundinställningen börjar. Det är då du startar "grundinställningsprogrammet" i databoxen. Dock får du inte justera på muttern till kopplingswiren utan att fortsätta med själva grundinställningen (justerar du inget utan bara läser av värdena så är det lugnt). Anledningen till detta är att kopplingsvärdet normaliseras under grundinställningen till en linjär 0-100% skala, motsvarande full och släppt koppling. Dessa värden blir alltså fel efter du justerat kopplingswiren.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Miki_s
Skruvmejselputsare
Posts: 18
Joined: 23 Jun 2016 13:22
Stad:: Tranås
Bil: Lupo 3l

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by Miki_s » 21 Aug 2017 23:01

Tja! Har precis samma problem med inställningen som L3upo skriver. "Lyckas" med att ställa in vajern till 1,85V sedan så fort man kommer till steg 2 och lägga den i tiptronic så växlar den runt 3 omgångar ifrån 0-28 och sedan hamnar den i RTFM! 12.

12 = Gear Actuator incorrectly adjusted or measured values out of specification.
Potentiometer, Valves and Selector Finger at the Ball Heads for correct assembly and seating
Perform Basic Setting again after adjusting the Gear Actuator

Blir helt galen, försökt om och om igen med samma felmeddelande. Ska skruven på hundbenet vara löst? Försökt att centrera muttern på benet flera gånger med samma resultat. Är hundbenet kasst?

Någon som vet vad det kan bero på? Tacksam för svar!!


Miki_s
Skruvmejselputsare
Posts: 18
Joined: 23 Jun 2016 13:22
Stad:: Tranås
Bil: Lupo 3l

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by Miki_s » 21 Aug 2017 23:36

Såg precis att det var 2 sidor på forumet :D fick nog mitt svar då, ska testa lossa skriven helt som lupobupo skrev och låta den falla för att dra åt det, annars vet jag inte vad det kan vara :?


borttagenanvändare-40184
Hedersmedlem
Posts: 2978
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Borttagen användare
Bil: Borttagen användare
Has thanked: 5 times
Been thanked: 217 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by borttagenanvändare-40184 » 22 Aug 2017 00:05

Är det glapp i splinesaxeln som armen sitter på? Mycket vanligt.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks. Och Autodoc.


Miki_s
Skruvmejselputsare
Posts: 18
Joined: 23 Jun 2016 13:22
Stad:: Tranås
Bil: Lupo 3l

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by Miki_s » 22 Aug 2017 06:17

Vilken är det? Kan du länka en bild hade det verkligen uppskattats:)


borttagenanvändare-40184
Hedersmedlem
Posts: 2978
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Borttagen användare
Bil: Borttagen användare
Has thanked: 5 times
Been thanked: 217 times

Lupo / A2 - Grundinställning av växellådan/robot

Post by borttagenanvändare-40184 » 22 Aug 2017 13:06

Den övre armen som den övre kulan sitter på där hundbenet är fäst. Samt den nedre armen som petar växeln fram och tillbaka och som har gummidamasken på sig. Bägge dessa armar sitter klämda runt stålsplines med en T25 torxskruv.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks. Och Autodoc.

Post Reply