Vägrar oftast att lägga i R

Här diskuterar vi Lupo 3Ls fel och lösningar.

Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 14 May 2021 11:24

Hej
Har ägt bilen (en Audi A2 1.2 TDI btw) så jättelänge så jag har ingen historia över hur problemet började dyka upp tyvärr.
Bilen är i trafik och går bra i stora drag.
Men Symptomet är att man inte får i backväxeln.
Eller jo, det går att få i den om man trixar; om man först lägger spaken i D och sedan fort som sjutton kastar spaken till R.
Då, och endast då lägger bilen i backväxeln.

Vid alla övriga tillfällen blinkar bara R indikatorn och backväxeln blir inte ilagd.

Här är en film jag tog idag som visar hur den beter sig. Yepp, jag är ingen mästerfotograf vad gäller fokus..hrmm.



Kan man dra några enkla slutsatser utifrån detta?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 14 May 2021 11:47

På ljudet när den väl lyckas lägga in backväxeln så låter det inget bra.

Är övre robotarmen glappfri? Hundbenet glappfritt? Sitter koppen ordentligt fastskruvad i växelföraren? Frikopplar kopplingen ordentligt?
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 14 May 2021 12:36

Nej, det låter inte alls bra, det skär i hjärtat.
Har hittat kvitton från Stig på ekobilar, bl a ny koppl cyl och grundinställning 2018. Sen dess har den troligen inte underhållit alls, gissning dock.
Jag måste väl kravla mig över min tröskel till dessa bilar nu när jag har två. Hmm. Känns motigt men ska (försöka) kolla upp dina kloka frågor.


borttagenanvändare-40184
Hedersmedlem
Posts: 2978
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Borttagen användare
Bil: Borttagen användare
Has thanked: 5 times
Been thanked: 217 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by borttagenanvändare-40184 » 14 May 2021 14:28

Fyy vad det låter illa! Du bör nog inte köra alls förrän den är fixad annars blir det nog byte av hela växellådan. Det smäller illa i ettan också.

Låter som dreven fortfarande snurrar när den försöker lägga i växel. Kan ju vara urtrampningslagret som har havererat.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks. Och Autodoc.


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 14 May 2021 20:22

lupobupo wrote:
14 May 2021 11:47
På ljudet när den väl lyckas lägga in backväxeln så låter det inget bra.

Är övre robotarmen glappfri? Hundbenet glappfritt? Sitter koppen ordentligt fastskruvad i växelföraren? Frikopplar kopplingen ordentligt?
Ang övre robotarmen; är det främst på glapp radiellt, axiellt eller i vrid riktning jag bör kika efter? Eller allt överhuvudtaget?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 14 May 2021 21:13

youqe wrote:
14 May 2021 20:22
Ang övre robotarmen; är det främst på glapp radiellt, axiellt eller i vrid riktning jag bör kika efter? Eller allt överhuvudtaget?
Det vanligaste är att klämman spänner för dåligt runt axeln, då blir det glapp i alla riktingar om du känner ute vid kulleden.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 15 May 2021 19:39

lupobupo wrote:
14 May 2021 11:47
På ljudet när den väl lyckas lägga in backväxeln så låter det inget bra.

Är övre robotarmen glappfri? Hundbenet glappfritt? Sitter koppen ordentligt fastskruvad i växelföraren? Frikopplar kopplingen ordentligt?
Uschligt väder har fått mig att dra benen efter mig vad gäller att kolla upp de första frågorna (saknar garage och marken är blöt att ligga på :cry: ), men på den sista frågan är svaret: NEJ
DSC_9265s.JPG
DSC_9265s.JPG (48.99 KiB) Viewed 1074 times
Här ovan står bilen stilla och spaken ligger i Neutral. Jag gissar att problemet är "transmission speed" som inte är noll? Satt länge och provade olika manövrar och ibland kan man se att det varvtalet är noll i neutral, och då går det alltid att lägga i även R.
När varvtalet inte är noll går inte backen i och R-indikatorn i instrumentet blinkar bara.
När jag gör manövern med Drive-och-snabbt-till-R hinner inte varvtalet dragga upp så högt och då får man i backväxeln (men under missljud vilket hördes i filmen).
Verkar slutsatsen korrekt?

Kan inte gärna vara något annat än fel i själva kopplingen?

Eller kan det vara styrsystemet och kopplingscylindern som spökar och inte riktigt lyckas koppla ur helt?
Tog dessa bilder som visar "Clutch Travel Sensor" värdet .

Som ovan i Neutral och motorn igång (och gissningsvis med målet att ha frikopplad koppling):
DSC_9267s.JPG
DSC_9267s.JPG (51.7 KiB) Viewed 1074 times
Och nu med avstängd motor (och gissningsvis med målet att ha kopplingen ej frikopplad):
DSC_9268s.JPG
DSC_9268s.JPG (48.95 KiB) Viewed 1074 times
Tyder dessa värden, 3,81V vs 1,68V på att något är på tok som skulle kunna orsaka problemet med draggande frikoppling?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 15 May 2021 20:00

youqe wrote:
15 May 2021 19:39
Tyder dessa värden, 3,81V vs 1,68V på att något är på tok som skulle kunna orsaka problemet med draggande frikoppling?
Nej, Kan du göra en film på kopplingsarmen när du har den i N-läget? Kör med avstängd motor, för det är onödigt att sabba kopplingen mer än nödvändigt då den inte drar kopplingen helt. Står du still och testar en massa med motor på så förstör du troligen kopplingen ganska fort.

Transmission speed skall vara 60 vid frikoppling (det är minsta den kan visa).
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 15 May 2021 20:38

Japp, här har jag filmat kopplingsarmen med tändning på, växelspak i N men motorn avstängd.
Den rör sig? Intressant.
Hmm, vad kan detta tänkas säga?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 15 May 2021 20:55

youqe wrote:
15 May 2021 20:38
Japp, här har jag filmat kopplingsarmen med tändning på, växelspak i N men motorn avstängd.
Den rör sig? Intressant.
Hmm, vad kan detta tänkas säga?
Den skall röra sig så i N-läget, så det är inget fel. Jag hade dock hoppats på att se vinkeln på kopplingsarmen lite bättre och kanske även skymta kopplingsgivaren för att se om det var en original eller ej (kanske tom en hallgivaremoddad av mig, på slangarna ser det inte ut som kopplingscylindern är "ny" nämligen)
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 15 May 2021 21:31

Det är ganska svårt att få bra sikt där tyvärr.
DSC_9269m.JPG
DSC_9269m.JPG (186.75 KiB) Viewed 1049 times
DSC_9271m.JPG
DSC_9271m.JPG (143.71 KiB) Viewed 1049 times
Kollade förresten precis på kvittot från Stig 20180601, där står en post (bland flera andra) som lyder kopplingscylinder 3152kr. Då byttes också ett "växelstag". Måste väl vara hundbenet gissar jag. Och så gjordes en grundinställning.
Aha, kan du konvertera till hallgivare? Redan 2018 rentav?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 15 May 2021 22:55

Ja, han köpte flertalet av mig 2018, dock inte så tidigt på året som din reparation skall varit utförd. På bilden går det också att skymta att det sitter något i originalpoten.

Det är inte helt otroligt att ditt urtrampningslager eller koppling har totalhavererat tyvärr. Alternativt att kopplingsarmen sviktar kraftigt, men värdena du presenterat talar emot det sistnämnda.

Det kan också, även om det inte är helt troligt även vara fel på givaren på kopplingscylindern igen.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 15 May 2021 23:03

Förresten, bara för "kunskapsbanken". Vad har du för värden i Växellåda -> mätvärden -> grupp 025 nu?
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
youqe
Oljenisse
Posts: 193
Joined: 22 Oct 2020 22:32
Stad:: Eskilstuna
Bil: 2 x A2 3L
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by youqe » 15 May 2021 23:42

I grupp 25 står 57%, 71.1%, 0 och 0 (med avstängd motor).

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Vägrar oftast att lägga i R

Post by lupobupo » 16 May 2021 10:15

Ok, tack, det är helt rimliga värden.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!

Post Reply