Nu har jag robotproblem.

Här diskuterar vi Lupo 3Ls fel och lösningar.

Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 16 Dec 2020 12:44

Hej allihopa.
Mår ni bra i Kristider som dessa?

Lupon bestämde sig för någon månad sedan att inte kunna växla ner till en växel under 4an.
La den i 3an så provade motorn att möta växeln ett par gånger tills bilen stannade vid vägkanten.

Jag kom hem efter ett par omstarter då jag drar mekaniskt i växlarna och tillslut går den med på att starta igen.
Den växlar upp fint, men inte ner. Och ingen back.

Hem, grundinställa går efter ett par försök. inga felkoder.

Kör 2 dagar.
Nu fungerar inte 2an eller lägre och inte backen.
Inga felkoder.
Grundinställde utan problem.

Olja finns i hydrauliken.
Hundbenet är utbytt till metalländar.

Min tanke är att något låser sig mekaniskt.
Kanske för lite rörelse i mina hundbensändar?
Eller knas med robotpinnen som petar i kulan på växelpinnen.

Har billyft nu så plockar loss roboten och gör den ren och ser om jag hittar något.
Ser ut som mycket läckage men har aldrig behövt fylla så det är nog mest kosmetiskt.


Tjoflöjt.

User avatar

irover
Hedersmedlem
Posts: 2819
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Lövestad
Bil: 1st Lupo 3L, 3st A2
Has thanked: 4 times
Been thanked: 198 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by irover » 16 Dec 2020 14:42

Lyft av locket på sidan av växellådan och kolla att skiftgaffel inte är av. Kolla så skruven inte lossnat på pinnen in i lådan där roboten växlar. Kolla sidoglapp i robot. Och, ja det är riktiga kristider när växellådan krånglar på lupon...
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 16 Dec 2020 18:22

irover wrote:
16 Dec 2020 14:42
Lyft av locket på sidan av växellådan och kolla att skiftgaffel inte är av. Kolla så skruven inte lossnat på pinnen in i lådan där roboten växlar. Kolla sidoglapp i robot. Och, ja det är riktiga kristider när växellådan krånglar på lupon...
Får göra det.
Men tycker att det är knepigt att det är 2an som inte går i nu.
Skiftgaffel är väl 1/2 3/4 5/R.
Tur jag har många bilar.

Är det 3 Skruvar till roboten bara?

User avatar

irover
Hedersmedlem
Posts: 2819
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Lövestad
Bil: 1st Lupo 3L, 3st A2
Has thanked: 4 times
Been thanked: 198 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by irover » 17 Dec 2020 01:14

Ja en xzn 8 underifrån och 2 insex 6mm från sidan vid hundbenet.

Se till att knacka im xzn bitset så den inte slinter. Kan sitta hårt skruven rensas lätt.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 17 Dec 2020 06:52

irover wrote:
17 Dec 2020 01:14
Ja en xzn 8 underifrån och 2 insex 6mm från sidan vid hundbenet.

Se till att knacka im xzn bitset så den inte slinter. Kan sitta hårt skruven rensas lätt.
Ja den var rensad redan från start :roll:


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 17 Dec 2020 22:33

irover wrote:
16 Dec 2020 14:42
Lyft av locket på sidan av växellådan och kolla att skiftgaffel inte är av. Kolla så skruven inte lossnat på pinnen in i lådan där roboten växlar. Kolla sidoglapp i robot. Och, ja det är riktiga kristider när växellådan krånglar på lupon...
Vilket lock menar du.
Det tunna plåtlocket eller "halva lådan" locket.
Fick lös XZN skruven iaf.
http://www.oemepc.com/files/img/Bilder/ ... 311800.png

User avatar

L3upo
Forumsorakel
Posts: 3034
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: A2+A2+A2+A2+A2+3L+3L
Has thanked: 248 times
Been thanked: 319 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by L3upo » 17 Dec 2020 22:47

Tunna plåtlocket


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 18 Dec 2020 14:29

Locket av. Vad ska jag titta på.
Skiftgaffeln ser ut som den ska

User avatar

irover
Hedersmedlem
Posts: 2819
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Lövestad
Bil: 1st Lupo 3L, 3st A2
Has thanked: 4 times
Been thanked: 198 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by irover » 18 Dec 2020 18:04

sitter dom inte löst dom vita ändarna (4st) så på med locket igen så får vi fundera ut nåt annat. Men bra du kollade. Kan du växla lådan för hand utan problem?
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 18 Dec 2020 19:39

irover wrote:
18 Dec 2020 18:04
sitter dom inte löst dom vita ändarna (4st) så på med locket igen så får vi fundera ut nåt annat. Men bra du kollade. Kan du växla lådan för hand utan problem?
Dom 4a vita ändarna sitter där dom ska tror jag.
Sitter i nivå med väggen om man säger så.

Relativt enkelt ja.
Är ju inte helt lätt att växla för hand men den lilla spaken.

User avatar

irover
Hedersmedlem
Posts: 2819
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Lövestad
Bil: 1st Lupo 3L, 3st A2
Has thanked: 4 times
Been thanked: 198 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by irover » 19 Dec 2020 07:29

Är det hydrauliken som håller emot får du först göra systemet trycklöst genom att lossa bomben. Växlarna ska gå i med distinka klick om det funkar som det ska. Lyft gärna framhjulen när du testar.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 19 Dec 2020 09:55

irover wrote:
19 Dec 2020 07:29
Är det hydrauliken som håller emot får du först göra systemet trycklöst genom att lossa bomben. Växlarna ska gå i med distinka klick om det funkar som det ska. Lyft gärna framhjulen när du testar.
Hydrauliken ligger på golvet och bilen står på lyften.
Jag tycker 2 lägen känns sådär så tror jag tar ner lådan och kollar om något skiftgaffel är kass.

Har ny hylsa och urtrapningslager liggandes så kan lika gärna ta ner och titta.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 19 Dec 2020 21:59

Nu ligger växellådan på tork.
Öppnar den imorgon och kollar.

User avatar

irover
Hedersmedlem
Posts: 2819
Joined: 25 Nov 2014 22:04
Stad:: Lövestad
Bil: 1st Lupo 3L, 3st A2
Has thanked: 4 times
Been thanked: 198 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by irover » 20 Dec 2020 12:12

Ok. Hur såg oljan ut? Slitna synkringar ger glitter i oljan.
---
Lägg ner Mekonomen. Och Atteviks.


Topic author
Nikel
Garagesuppliant
Posts: 648
Joined: 14 Sep 2015 03:06
Stad:: Dingle
Bil: SVARTALF. RIP PLUTO
Has thanked: 15 times
Been thanked: 52 times

Re: Nu har jag robotproblem.

Post by Nikel » 20 Dec 2020 12:56

irover wrote:
20 Dec 2020 12:12
Ok. Hur såg oljan ut? Slitna synkringar ger glitter i oljan.

Som ny.
För den har bara gått 2000 mil :roll:

Post Reply