Höger spindel

Här diskuterar vi Lupo 3Ls fel och lösningar.

Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 09 Feb 2020 15:58

Ja då tänkte jag att ja skulle ta en sväng med min andra lupo efter all vård ja givit den, så ja hoppar in i bilen och startar den för att den ska bli lite varm så går ja in i garaget och mja 5 min senare hör ja att den bara dör, så ja hoppar in i bilen och försöker starta den men fanns inget liv och startmotorn gick inte runt, så jag kollar säkringarna för att se om någon var sönder men icke, så testade jag att vri på nyckeln igen och den starta :|

Återstår att se vad felet är, är det någon som haft liknande eller vet vad det kan vara? Inte kul om den bara lägger av när man ligger på motorvägen :shock:


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 09 Feb 2020 18:53

btgbil wrote:
09 Feb 2020 15:58
Ja då tänkte jag att ja skulle ta en sväng med min andra lupo efter all vård ja givit den, så ja hoppar in i bilen och startar den för att den ska bli lite varm så går ja in i garaget och mja 5 min senare hör ja att den bara dör, så ja hoppar in i bilen och försöker starta den men fanns inget liv och startmotorn gick inte runt, så jag kollar säkringarna för att se om någon var sönder men icke, så testade jag att vri på nyckeln igen och den starta :|

Återstår att se vad felet är, är det någon som haft liknande eller vet vad det kan vara? Inte kul om den bara lägger av när man ligger på motorvägen :shock:
jo så att ja körde iväg och kom ett par km, och så slutade bilen att växla så ställde mig vid sidan av vägen och på med varingsblinkers och kollade säkringarna igen och fann inget trasigt, så startade den och gick att växla så jag for vidare någon km till tills det hände igen, och då, då tog jag enbart ut säkring nr40 och satte i igen och då funkade det, så det verkar vara något strul hos tillhörande på säkring 40

to be continued...

bilen i fråga är en -00 import, motor ANY


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 10 Feb 2020 19:09

Okej så det verkar som det var lite låg nivå hydraulolja, fyllde på och läste av felkoder, att testa kvarstår
IMG_20200210_172844.jpg
IMG_20200210_172844.jpg (103.96 KiB) Viewed 1901 times
IMG_20200210_172853.jpg
IMG_20200210_172853.jpg (181.26 KiB) Viewed 1901 times
IMG_20200210_172920.jpg
IMG_20200210_172920.jpg (189.79 KiB) Viewed 1901 times

User avatar

lupobupo
Verkstadschef
Posts: 2938
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 7st Lupo 3l + 4st a2
Has thanked: 171 times
Been thanked: 404 times

Re: Höger spindel

Post by lupobupo » 10 Feb 2020 19:21

Byt reläet märkt 109. (Strömförsörjningsrelä till motorstyrenheten). När den "glappar" så slocknar motorn, och du får felkoden 01314 på (bland annat) växellådan (standardfel)
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 13 Feb 2020 18:15

Så jag raderade felkoderna och fyllde på hydraulolja och for iväg en sväng, så nu växlar den utan att lägga av, men det tar en stund innan den släpper upp kopplingen när nästa växel har gått i, tar ca dubbelt så lång tid om inte tre gånger så lång tid, vad kan detta bero på? Inga felkoder efter den åkturen.
IMG_20200213_161406.jpg
IMG_20200213_161406.jpg (119.32 KiB) Viewed 1870 times
Läste av dessa värden, är det läge för en grundinställning tro? Block 2 fält 2 går upp till 3.55v när man bromsar


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 29 Feb 2020 15:02

så jag testade att lufta kopplingscylindern och den spottade å fräste lite grann, men felet kvarstod efteråt ändå och fortfarande inga felkoder, kopplingsarmen oscillerar som den ska
2069534061.jpg
foten på bromsen
2069534061.jpg (135.37 KiB) Viewed 1764 times
497297635.jpg
foten av bromsen
497297635.jpg (143.92 KiB) Viewed 1764 times
så vad säger expertpanelen om dessa värden i växellådan?
tror jag ska ge mig på en grundis imorgon eller i kommande dagar


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 01 Mar 2020 16:47

Så då fick jag igenom en grundinställning på den lupon och nu växlar den bra igen och tar inte så lång tid att släppa kopplingen efter den växlat, dessa värden hade jag efter grundisen
IMG_20200301_162307.jpg
Ca 3.9v utan foten på bromsen
IMG_20200301_162307.jpg (255.08 KiB) Viewed 1755 times
Så nu har jag då alltså 2 körbra luposar, nåja vi får se hur länge :geek:


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 17 Apr 2020 20:14

ja då blev det en uppdatering här igen, denna gången så är det hastighetsmätaren som ballar ur lite grann, det tappar det ibland å åker upp å ner och ibland så tar det ett tag innan de uppfatar någon hastighet, jag bytte givaren med min andra lupo som jag vet fungerar men det vart samma sak då, märke samtidigt då att man kan se kardelerna på ena kabeln (den inringade till höger), är det detta som är orsaken tro? lite jobbigt ställe att byta kontakt på där ner i grottan, finns det att köpa en sådan kontakt hos VW?
IMG_20200417_193951_LI.jpg
IMG_20200417_193951_LI.jpg (242.4 KiB) Viewed 1387 times

User avatar

lupobupo
Verkstadschef
Posts: 2938
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 7st Lupo 3l + 4st a2
Has thanked: 171 times
Been thanked: 404 times

Re: Höger spindel

Post by lupobupo » 17 Apr 2020 22:10

btgbil wrote:
17 Apr 2020 20:14
ja då blev det en uppdatering här igen, denna gången så är det hastighetsmätaren som ballar ur lite grann, det tappar det ibland å åker upp å ner och ibland så tar det ett tag innan de uppfatar någon hastighet, jag bytte givaren med min andra lupo som jag vet fungerar men det vart samma sak då, märke samtidigt då att man kan se kardelerna på ena kabeln (den inringade till höger), är det detta som är orsaken tro? lite jobbigt ställe att byta kontakt på där ner i grottan, finns det att köpa en sådan kontakt hos VW?

IMG_20200417_193951_LI.jpg
Den ser inte tillräckligt skadad ut på bilden, men det kan juh vara bilden som luras. Ser du kardelerna så är det juh dags att fixa oavsett.

Vill du fixa det så plocka ur enbart det stiftet och skarva den sladden med en reparationskabelstump ifrån VW (gul kabelstump med stift)
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 18 Apr 2020 00:05

lupobupo wrote:
17 Apr 2020 22:10
Den ser inte tillräckligt skadad ut på bilden, men det kan juh vara bilden som luras. Ser du kardelerna så är det juh dags att fixa oavsett.

Vill du fixa det så plocka ur enbart det stiftet och skarva den sladden med en reparationskabelstump ifrån VW (gul kabelstump med stift)
okej ja det va lite svårt att se och ta en bild men av vad jag kunde ana så är det öppet där, okej vad bra att det fanns en sån kabel, har du möjligen nummret till den delen? min ETKA strejkar så kan inte komma in och kolla


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 19 Apr 2020 16:42

så jag mätte upp kablarna och den har plus och jord så inge kabelbrott där inte, är nästa steg att plocka väck instrumentpanelen och kika där?

User avatar

L3upo
Verkstadschef
Posts: 2763
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: A2+A2+A2+A2+3L+3L
Has thanked: 234 times
Been thanked: 287 times

Re: Höger spindel

Post by L3upo » 19 Apr 2020 17:23

Börja med att kolla om det är signalen eller mätaren som fått spunk.
Ta fram hastighetssignalen i VCDS (Engine/MeasBlocks/Block 006) och rita upp den med VAGscope när mätaren visar skumma värden.
Ser kurvan stabil ut är det väl själva mätaren som är krasslig.


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 19 Apr 2020 18:49

L3upo wrote:
19 Apr 2020 17:23
Börja med att kolla om det är signalen eller mätaren som fått spunk.
Ta fram hastighetssignalen i VCDS (Engine/MeasBlocks/Block 006) och rita upp den med VAGscope när mätaren visar skumma värden.
Ser kurvan stabil ut är det väl själva mätaren som är krasslig.
Okej så var ute en sväng och testade och hade mätvärdet uppe och givetvis skulle hastighetsmätaren fungera, kanske var det lite glapp i t8d kontakten jag hade loss, innan jag började pilla med det idag så var det ju flipperspel med hadtighetsmätaren var 5e sekund, får ut och mäta den igen när den väl ballar ur


Topic author
btgbil
Oljenisse
Posts: 147
Joined: 01 Aug 2019 21:00
Stad:: götet
Bil: Lupo 3L
Been thanked: 9 times

Re: Höger spindel

Post by btgbil » 12 May 2020 19:27

Jo det är så jag blev med en till lupo, och denna skrek lite i startmotorn varje gång man startade så plockade ner startmotorn och tog mig en kik och fann detta objekt, plockade ur det och inget mera skrik.
IMG_20200512_163352.jpg
IMG_20200512_163352.jpg (163.67 KiB) Viewed 748 times
Kuggfråga - vad är detta för del/del av en del? :lol:
IMG_20200512_165054.jpg
IMG_20200512_165054.jpg (275.25 KiB) Viewed 748 times

User avatar

L3upo
Verkstadschef
Posts: 2763
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: A2+A2+A2+A2+3L+3L
Has thanked: 234 times
Been thanked: 287 times

Re: Höger spindel

Post by L3upo » 12 May 2020 21:22

btgbil wrote:
12 May 2020 19:27
Jo det är så jag blev med en till lupo, och denna skrek lite i startmotorn varje gång man startade så plockade ner startmotorn och tog mig en kik och fann detta objekt, plockade ur det och inget mera skrik.

IMG_20200512_163352.jpg

Kuggfråga - vad är detta för del/del av en del? :lol:
IMG_20200512_165054.jpg
Svårt att avgöra skalan men det ser väl ut som en del av plattan till hylsan på lamellaxeln?
20200224_193933.jpg
20200224_193933.jpg (285.59 KiB) Viewed 741 times
Sedan har några eleka kuggar tuggat på den...

Post Reply