Lupo3l startar inte

Här diskuterar vi allmänt kring Lupo 3L.

Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 23 Mar 2021 12:34

Ska försöka beskriva så gott som det går.
Bilen slutade fungera som den skulle i vintras.
Startade bra, men så fort man lade i växeln stängde den av sig.
Det gick att få iväg den om man gasade lite när växeln lades i och lyckades ta sig iväg. Väl när man körde fungerade den bra. Växlade fint och kickdown mm fungerade. Stannade man i en korsning så stängde den av. Provade att byta bomben. Ingen större skillnad. Nu startar den inte alls. Varken i P eller N. Skulle kolla kopplingen i Vag-Com, men den reagerar inte alls. Första rutan visar 0 volt. Den andra visar 2.07, men ändras inte när man rör pedalen. Har en renoverings sats för slavcylindern, men vet inte hur den ska avlägsnas ur bilen. Efter detta märkte jag att den fullständigt tappat vart växlarna ligger. Alla hack visar S på panelen, och tiptronic läget visar N. Tänkte se om det fanns några idéer om hur den går att få körbar igen. Om inte för att slippa ta ett släp med den till skroten.

User avatar

L3upo
Forumsorakel
Posts: 3370
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: 7 x A2+2 x 3L
Has thanked: 295 times
Been thanked: 351 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by L3upo » 23 Mar 2021 16:08

Äsch, du behöver inte krångla med släp, jag kan bara hämta den helt enkelt... :D

Fast om du vill få igång den så får du försöka ta det steg för steg.
Det är ju inte otroligt att det har med kopplingen (eller snarare manövreringen) att göra.

I N är lådan i neutralläge (surprise!) men så fort man försöker lägga i en växel så börjar datorn dra kopplingen och går inte det så nödstoppar den.
Börja med att kolla att det ens finns tryck i hydraulenheten. Startar den när du öppnar dörren (eller åtminstone vrider om nyckeln)? Surrar pumpen ett tag och stannar av tryckbrytaren? Trycket syns i VCDS/02 Trans/08/grupp 020/fält 4. 3-4 volt betyder mer än 30bar.
Om pumpen går väldigt kort tid kan det betyda att bomben är stum.

Om det finns tryck så får du gå vidare och ta redan på hur kopplingscylindern beter sig. Den styrs av en frekvensventil (runda burken med två gröna kablar). Den kan haverera men det kan även själva slavcylindern och dess givare. Givarvärdet är det som syns i VCDS/02/08/grupp 002.
2,07 är ju i högsta laget, frågan är om det går att justera ner den till 1.85V?

Försöker du göra det så startar du en grundis så det kan vara bra att kolla allt mekaniskt först så att inte kopplingsarmen har sprickor eller så.
Om kopplingscylindern inte kan gå tillbaka till viloläget kommer bilen inte att vilja köra starta så kolla det mekaniska först.


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 23 Mar 2021 19:15

Den går inte ner. Nu är vajern helt slak, och inga värden ändras. Hydrauliken verkar gå bra. Bytte bomb och nu tar det 5 växlingar innan pumpen går. Det vill säga innan den tappade växlingarna. Nu är tiptronic nya N. 🥺


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 23 Mar 2021 19:19

Hur plockar man bort kopplingscylindern lättast? Sitter den i något, eller är det bara att lossa vajern?

User avatar

L3upo
Forumsorakel
Posts: 3370
Joined: 27 Nov 2014 20:46
Stad:: Vikingstad
Bil: 7 x A2+2 x 3L
Has thanked: 295 times
Been thanked: 351 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by L3upo » 23 Mar 2021 21:05

Luciferion wrote:
23 Mar 2021 19:19
Hur plockar man bort kopplingscylindern lättast? Sitter den i något, eller är det bara att lossa vajern?
Den sitter mot en stoppbock och med en fjäderring runt "midjan". Går att haka loss när vajern är loss i andra änden. Var rädd om kontakten.


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 27 Mar 2021 11:25

Ok. Kopplingscylindern renoverad. Kommer dock ingenstans med varken justering eller grundinställning. Det verkar vara någon form av glapp i själva växelspaken. Om jag petar och sliter lite verkar den helt plötsligt hitta sina lägen. Eftersom den drar kopplingen hela tiden är det omöjligt att justera den. Hittar inga delar att köpa till själva spaken, hur jag än söker. Suck. Finns det några kända fel som jag kan kolla i den regionen. Alltså runt växelspaken.

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by lupobupo » 28 Mar 2021 11:21

Luciferion wrote:
27 Mar 2021 11:25
Eftersom den drar kopplingen hela tiden är det omöjligt att justera den.
Om den drar kopplingen hela tiden så dra ur kontakten till hydraulenheten och släpp trycket på bomben. Därefter kan du justera med det urkopplat.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 30 Mar 2021 16:31

Självklart. Gjorde det, och den gick att justera till 1,85. Glad i hågen körde jag på med grundinställning. Men den räknar bara till 28, börjar om, och räknar till 28 igen. Under tiden drar och släpper den kopplingen. Glädjande pendlar den mellan 1,86 och 3,94. Så den funkar nu. Men den växlar inget alls under denna process. Roboten gör inget. Har fortfarande samma problem med växelspaken. Den lägger inte i tiptronic. Och E är oftast N. Dock verkar grundinställning acceptera det. Jag lägger i tiptronic. Släpper mutter. Drar åt. Lägger i E och tillbaka. Då fortsätter den. Men växlar inte. Känns som att det i alla fall går framåt. Någon idé?


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 30 Mar 2021 16:32

Just det.
Felkod 0844 och 0845

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by lupobupo » 30 Mar 2021 20:28

Luciferion wrote:
30 Mar 2021 16:31
Har fortfarande samma problem med växelspaken. Den lägger inte i tiptronic. Och E är oftast N. Dock verkar grundinställning acceptera det.
Luciferion wrote:
30 Mar 2021 16:32
Just det.
Felkod 0844 och 0845
De felkoderna är just felkoder på microswitcharna i spakstället. Kan vara antingen själva brytarna, eller kablaget till dem.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 30 Mar 2021 20:46

Tror du de är orsaken till att den inte vill genomföra en grundinställning?

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by lupobupo » 30 Mar 2021 23:22

Luciferion wrote:
30 Mar 2021 20:46
Tror du de är orsaken till att den inte vill genomföra en grundinställning?
En grundinställning går inte igenom om de inte fungerar korrekt. Sedan kan du ha andra fel också som måste lösas innan grundinställningen går igenom.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!


Topic author
Luciferion
Skruvmejselputsare
Posts: 16
Joined: 13 Mar 2021 22:46
Stad:: Vagnhärad
Bil: Lupo3L

Re: Lupo3l startar inte

Post by Luciferion » 01 Apr 2021 06:19

Jag får börja där då. Riva bort mittkonsolen och kontrollera får bli påskens höjdpunkt.

User avatar

lipton
Garagesuppliant
Posts: 874
Joined: 25 Nov 2014 15:50
Stad:: Örebro
Bil: 3xLupo3L 2xAudiA2 3L
Has thanked: 233 times
Been thanked: 89 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by lipton » 27 Apr 2021 22:52

http://www.oemepc.com/vw/part_single/ca ... g/w#sec_22
1999-2003 har samma kontakstycke till microbrytarna då?
Men då har Luciferion köpt ett ("nytt/begagnat) spakställ som är 2003-frammåt som inte passar i kontakten.
Då borde det gå att bara ha ett spakställ vid sidan av och koppla in sig på kontakten för att slippa skruva spakställ upp och ner...
Saluför: Manuell Konverteringssatser till Lupo 3L (även En sats finns till Audi A2 3L)

User avatar

lupobupo
Forumsorakel
Posts: 3234
Joined: 25 Nov 2014 16:02
Stad:: Västergötland
Bil: 5st Lupo 3l + 3st a2
Has thanked: 224 times
Been thanked: 461 times

Re: Lupo3l startar inte

Post by lupobupo » 27 Apr 2021 22:57

lipton wrote:
27 Apr 2021 22:52
Men då har Luciferion köpt ett ("nytt/begagnat) spakställ som är 2003-frammåt som inte passar i kontakten.
Då borde det gå att bara ha ett spakställ vid sidan av och koppla in sig på kontakten för att slippa skruva spakställ upp och ner...
Stämmer bra det. Sladden är dock ganska kort, så man får vara lite kreativ med placeringen.
Hjälper till med omprogrammering av databoxen vid manuellkonvertering och/eller farthållaremontering!

Post Reply